AMSTERDAM - Rob Oudkerk heeft naar eigen zeggen naïef gehandeld door privézaken te bespreken met Parool-columniste Heleen van Royen. Dat verklaarde de voormalig wethouder van Amsterdam maandag tijdens een persconferentie. "Iemand politiek kapot maken à la, iemand privé kapot maken no way!"

Bekijk video:
Breedband / Modem

Oudkerk stapte maandag op als wethouder van sociale zaken, onderwijs en integratie van de gemeente Amsterdam na aantijgingen over prostitueebezoek.

Toestemming gaf Oudkerk nooit voor publicatie van zijn verhaal, niet aan Het Parool, niet aan columniste Heleen van Royen. Oudkerk overweegt juridische stappen tegen Het Parool en eventueel andere kranten.

Het Parool

Paroolhoofdredacteur E. van Gruijthuijsen zegt in een reactie af te wachten wat Oudkerk gaat doen. Hij benadrukt dat de redactie niet over één nacht ijs is gegaan met het publiceren van de column van Van Royen. "Ook ik heb net als Oudkerk afgelopen week een nachtje overgeslagen, maar ik denk dat wij uiteindelijk een redelijk verstandige beslissing hebben genomen door de column te publiceren."

Openhartig

Oudkerk stelt dat hij openhartig is als politicus en als mens. Hij zegt een fout te hebben gemaakt door aan Heleen van Royen over zijn privé-leven te vertellen. "Maar ik ben een gewone Amsterdammer. Die praat in de kroeg niet met een columniste of presentator van Studio Sport, maar met mensen met wie hij bevriend is. Het gesprek was privé", aldus Oudkerk.

Hij ontkent ook stellig toestemming te hebben gegeven voor publicatie van het gesprek. Tom Egbers merkte op, dat het gesprek zou moeten worden geanonimiseerd, als erover zou worden gepubliceerd.

Wethouder

Oudkerk wilde doorgaan als wethouder. Daarvoor had hij het vertrouwen nodig van de PvdA-fractie in Amsterdam, maar die ontzegde hem dat. Oudkerk wil afstand nemen. Hij zei met hart en ziel verbonden te zijn aan de publieke zaak. Hoe en waar en met wie hij zijn passie wil voortzetten, daarover wil Oudkerk nu nog geen beslissing nemen.

Oudkerk vond het een voorrecht wethouder te zijn van Amsterdam, de stad waar hij geboren is. "Ik ben niet dood, ik ben niet weg, maar ik stap op als wethouder."

"Ik breek niet", zei hij. "En ik laat mij en mijn gezin niet breken." Oudkerk vertelde dat de afgelopen tien dagen hem psychisch hebben gebroken en dat de druk op zijn gezin onmenselijk is.