OSLO - De Noorse prinses Mette-Marit is woensdag bevallen van een dochter. Dat heeft het Hof in Oslo bekendgemaakt. De prinses, de vrouw van kroonprins Haakon, was eerder op de dag door haar man naar een ziekenhuis in Oslo gebracht om daar te bevallen. Ze was voor 22 januari uitgerekend.

Het is Haakons eerste kind. Mette-Marit heeft een 7-jarig zoontje uit een eerdere relatie. Ze trouwde in 2001 als alleenstaande moeder met de kroonprins. De bevalling is goed verlopen. Nadere bijzonderheden zijn niet bekendgemaakt.

De boreling staat na haar 30-jarige vader op de tweede plaats in de lijn van de troonopvolging. Sinds een wetswijziging uit 1990 kunnen in Noorwegen zowel prinsen als prinsessen voor de troon in aanmerking komen.

Naam

De naam van het prinsesje wordt pas bekendgemaakt na een zitting van het kabinet. De nieuwe koninklijke wereldburger wordt begroet met 21 kanonschoten vanaf het middeleeuwse kasteel Akershus in Oslo.

Het huwelijk tussen Haakon en Mette-Marit leidde destijds tot enige ophef in Noorwegen, nadat de prinses had toegegeven dat ze een 'wild' uitgaansleven had geleid.