WILLEMSTAD - Zes gedetineerden zijn dit weekeinde ontsnapt uit de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao. De mannen hebben de tralies van hun cel doorgezaagd en slaagden erin door een gat in de omheining weg te komen. Dit heeft de politie op Curaçao zondag bevestigd.

De politie vermoedt dat de mannen hulp van buitenaf hebben gehad. Bij de vlucht werd een auto gebruikt die enkele dagen eerder was gestolen.

De zes ontsnapte gedetineerden zaten lange celstraffen uit wegens geweldsmisdrijven. Een van hen is de 24-jarige E.J. die een levenslange gevangenisstraf kreeg opgelegd voor de roofmoord op de Nederlandse zakenman Pleumeekers en zijn vrouw op Bonaire in juni 2000. De psychiater oordeelde destijds dat J. een gevaar is voor de samenleving en dat de kans op herhaling groot is.

De gevangenis heeft al geruime tijd een ernstig personeelstekort. Er is zowel in de Antillen als in Nederland een wervingscampagne begonnen voor nieuwe bewaarders, maar dit heeft nog niet veel kandidaten opgeleverd. Het tekort aan cipiers wordt nu zoveel mogelijk opgevangen door overwerk van de huidige personeelsleden.

Een particuliere beveiligingsdienst ondersteunt de bewaking door met honden te patrouilleren rondom de gevangenis. In 2001 ontsnapten in totaal 29 gedetineerden uit de voormalige Koraal Specht gevangenis. Hiervan is meer dan de helft nog voortvluchtig.