BANGKOK/HONGKONG - In een poging de uitbraak van kippencholera te stuiten gaat Thailand de komende weken miljoenen stuks pluimvee afmaken. Dat heeft de plaatsvervangend minister van Landbouw woensdag bekendgemaakt. De pluimveeindustrie in Thailand is een van de grootste ter wereld.

De massale ruimingen concentreren zich in vijf provincies in het midden van het land in het zuidoosten van Azië waar de ziekte zich sinds november verspreidt. In Thailand zijn circa 30.000 kippen aan de ziekte gestorven. Ongeveer 850.000 andere zijn afgemaakt, omdat ze symptomen van de ziekte vertoonden.

Rauwe eieren

Om de verspreiding van het virus te voorkomen heeft het ministerie van Volksgezondheid de inwoners van het land aangeraden geen rauwe eieren te eten en kip goed te koken. Singapore heeft kip uit Thailand inmiddels deels in de ban gedaan. De Europese Unie en Japan, twee belangrijke afnemers van hoenders uit Thailand, hebben geen maatregelen genomen.

Kippencholera is minder gevaarlijk voor de mens dan het vogelgriepvirus H5N1, dat elders in Azië rondwaart. Die ziekte heeft in Vietnam aan zeker vijf mensen en miljoenen kippen het leven gekost. Het virus, dat in december voor het eerst opdook op een boerderij in Zuid-Korea, heeft ook bedrijven in Japan en Taiwan besmet.

De Chinese metropool Hongkong heeft woensdag voorzorgsmaatregelen genomen, nadat het virus er in een dode valk was aangetroffen. De controle op wilde vogels wordt verscherpt en op kippenboerderijen gelden strengere veiligheidsmaatregelen. Een uitbraak van H5N1 kostte in 1997 in de voormalige Britse kolonie aan zes mensen het leven.