LONDEN - Meer dan de helft van de Britten wil het eigen land best permanent verlaten. Dit blijkt uit een peiling die is gehouden in opdracht van de Britse krant The Daily Telegraph. Van de ondervraagden gaf 54 procent aan te willen emigreren als daartoe een reële mogelijkheid zou bestaan.
The Daily Telegraph

Een kleine vijftig jaar geleden, toen Europa in de greep was van de Suez-crisis, zei slechts 41 procent van de Britten dat ze het land wilden verlaten.

Volgens The Daily Telegraph is het niet zo dat Groot-Brittannië minder aantrekkelijk is geworden, maar dat de rest van de wereld aan aantrekkingskracht en bekendheid heeft gewonnen. Zo zagen de Britten vroeger vrijwel uitsluitend de Verenigde Staten en staten van het Britse Gemenebest als mogelijke landen waar zij zich zouden kunnen vestigen.

Nu zijn daar onder meer Spanje en Frankrijk bijgekomen. Als reden voor een eventuele emigratie geven de meesten ondervraagden het druilerige Britse klimaat op en de relatief hoge prijzen in het land.

De Britten kunnen wel dagdromen, maar de werkelijkheid ligt anders. De meerderheid vertrekt niet, en dat komt, zo blijkt uit de peiling, voornamelijk doordat zij in het land worden gehouden door familiebanden. Verder blijkt een deel ook te trots te zijn op de 'Britse geschiedenis' om het vaderland de rug toe te keren.