DEN HAAG - Directeur Gerard van Miltenburg van het Terra College in Den Haag heeft dinsdag fel uitgehaald naar minister Van der Hoeven van Onderwijs. Hij laakte tijdens een herdenkingsbijeenkomst in het Congres Centrum voor de vorige week dinsdag doodgeschoten leraar Hans van Wieren, haar uitspraak dat het onderwijs problemen verzwijgt. "Een voortijdig oordeel."

"Een bescheiden zwijgen en vragen en luisteren had ik verwacht van een minister die er blijkt van geeft het onderwijs te kennen!", zei hij in zijn toespraak in de Statenhal van het Nederlands Congres Centrum in Den Haag (NCC) voor leraren, leerlingen en medewerkers van scholen uit de Haagse regio. Bijna alle scholen hadden een delegatie gestuurd.

Kritiek

Minister Van der Hoeven zei dinsdagavond in een reactie op de uithaal dat zij niet had gedoeld op het Terra College. Zij kwam vrijdag, drie dagen na de dodelijke schietpartij, met haar kritiek richting scholen.

Van Miltenburg noemde Van Wieren een zeer bescheiden deskundige met een afgewogen oordeel. "In tegenstelling tot alle baarlijke nonsens die de afgelopen week door quasi-deskundigen is uitgesproken, had Hans een visie die er toe deed en iets toevoegde."

Onderwijsverloedering

Hoewel hij benadrukte dat het niet om een pamflet tegen onderwijsverloedering ging, trok de directeur fel van leer en sprak zich in niet mis te verstane bewoordingen uit, ook tegen ouders. Hij vroeg zich af hoe het kan dat het Haagse onderwijsveld al jaren roept dat de capaciteit van het onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen verdubbeld dient te worden en er nog geen spoor van is dat dat ook zal gebeuren. "Waarom als eerste bezuinigen op extra voorzieningen in het kader van de Gemeentelijke Onderwijs Achterstandsgelden? Durf niet te zeggen dat het op een andere manier terugkomt: dan regeert de leugen!"

Van Miltenburg zei geen parlementair onderzoek nodig te hebben om uit te rekenen dat VMBO-scholen in de grote steden altijd zwart zullen zijn. "Maar wat maakt kleur nou uit? Het gaat om de kwaliteit van het onderwijs." De directeur brak een lans voor de eigen indentiteit in een multiculturele samenleving. "Integreren? Wat een non-discusie!"

Zonder ontbijt

De directeur van het Terra College laakte ook de houding van sommige ouders. "Als ouders hun kinderen zonder ontbijt in de ochtend op straat zetten, tot diep in de nacht op laten, vergeten hun adreswijziging door te geven aan school, ondanks hun afsprakenbriefje niet verschijnen op de ouderavond, hun eigen werk laten voorgaan boven het schoolwerk van hun leerplichtige kinderen, het gebruik van alcohol en drugs toelaten of zogenaamd niet weten dat die gebruikt worden en het wel best vinden als hun kind wordt geschorst, dan staat elke school machteloos. Of je nu in Hardegarijp woont of in Den Haag."

Met de bijeenkomst in de Statenhal van het NCC is een einde gekomen aan de officiële herdenkingen van Hans van Wieren. Bij de plechtigheid waren ongeveer 2500 mensen aanwezig, onder wie enkele parlementariërs. De familie van Hans van Wieren liet zich, zoals tijdens eerdere bijeenkomsten, vertegenwoordigen door Flip Huisman. Hij is fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Zoetermeer, de partij waarvoor Van Wieren ook in de raad zat. De familie waardeerde de bijeenkomst zeer, aldus Huisman.

Why did it come to an end?

De Statenhal was sfeervol ingericht met doeken in een warme rode kleur en veel bloemen. Naast Van Miltenburg hield ook onder anderen burgemeester Deetman van Den Haag een toespraak. Leerlingen lazen gedichten voor, en er werd veel muziek gespeeld, onder andere door zanger Tim Akkerman van de Haagse popgroep Di-rect. Hij zong het lied Why did it come to an end?, dat hij schreef naar aanleiding van het overlijden van een vriend.

Op het Terra College aan de Berensteinlaan is sinds vorige dinsdag, de dag dat Murat D. Van Wieren doodschoot, geen les gegeven. Donderdag gaan de leerlingen weer naar school. De lessen krijgen een aangepast karakter. Medewerkers van Slachtofferhulp zullen op de school aanwezig zijn.