BRISBANE - In Australië is maandag de rechtszaak begonnen tegen de man die in juni 2000 brand in een hostel stichtte waarbij vijftien rugzaktoeristen om het leven kwamen. Onder de doden bevonden zich twee Nederlanders.

Het merendeel van de slachtoffers was afkomstig uit Groot-Brittannië. Volgens een woordvoerder van justitie worden ruim getuigen tijdens de rechtszaak in Brisbane gehoord. Ten minste veertig van de getuigen komen uit het buitenland.

Fruitplukker

De verdachte, de 38-jarige fruitplukker Robert Long, staat terecht wegens brandstichting en moord op een Australische tweeling die zich tijdens de brand in het hostel bevond. Op de fatale avond van 23 juni 2000 zat het Palace Backpackers Hostel vol met rugzaktoeristen. Zij plukten fruit in Childers, een dorpje 300 kilometer ten noorden van Brisbane. In totaal overleefden 69 mensen de brand.

Brandstichting en moord

Long werd kort na het drama in Childers opgepakt en aangeklaagd wegens brandstichting en moord. Hij heeft in eerste instantie bekend, maar later zijn verklaring ingetrokken. De fruitplukker zou de brand hebben aangestoken na ruzie met de hosteleigenaar.

Verwacht wordt dat de rechtszaak ruim zes weken inbeslag neemt. Een aantal getuigen die liever niet naar Australië afreizen wegens de herinneringen die het met zich meebrengt, wordt gehoord via de telefoon en audioverbindingen. Eerder begon de rechtszaak al in januari 2001. Toen werd het uitgesteld wegens de grote mediahype rond de zaak, die volgens de advocaat van de verdachte een eerlijke rechtszaak in de weg stond.

/NIEUWSNamen slachtoffers Australische hotelbrand vrijgegeven