ISTANBUL - Tegenstanders van het bewind van de Syrische dictator Bashar al-Assad hebben hun krachten gebundeld in een nieuw orgaan, de Syrische Raad.

Dat meldden de deelnemende organisaties zondag in een verklaring, die werd uitgebracht na overleg in de Turkse metropool Istanbul.

''De Syrische Raad staat open voor alle Syriërs'', zo zei voorzitter Burhan Ghalioun. Hij is een oppositieleider die actief is vanuit Frankrijk, waar hij als hoogleraar werkt aan de universiteit van Sorbonne in Parijs.

''Het is een onafhankelijke groep die de soevereiniteit van het Syrische volk verpersoonlijkt in hun strijd voor vrijheid.''

Organisaties

De nieuwe raad bevat een breed palet aan organisaties. De sinds lange tijd verboden Moslimbroederschap heeft zitting in de Syrische Raad, naast liberalen, activisten die zich in Syrië bevinden, nationalisten, islamisten, Koerden en Asyriërs.

De opstand in Syrië begon in maart. Het regime van Assad treedt keihard op tegen dissidenten, zeker 2700 mensen kwamen al door geweld om het leven.

Lees meer over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier