BANGKOK - Koningin Beatrix heeft geen last van satire. Dat heeft ze dinsdag in Thailand tegen meegereisde verslaggevers gezegd.

Premier Balkenende en minister Donner (Justitie) maakten vorig jaar een hoop commotie los door te zeggen dat er in satirisch opzicht meer terughoudendheid moest worden betracht als het om het Koninklijk Huis ging. De koningin ging ontspannen op de kwestie in en grapte tegen de journalisten dat ze last had van hen.

Juliana

De koningin was ook vrij open over de toestand van haar moeder, die op 30 april 95 jaar hoopt te worden en die ze in haar laatste kerstrede heeft geëerd. Prinses Juliana gaat niet vooruit, aldus Beatrix, die haar moeder ook niet erg aanspreekbaar noemde. De familie hoopt van ganser harte dat Juliana 95 wordt. De vroegere koningin is volgens haar dochter relatief gezond.

Amalia

Kerngezond is Amalia, aldus prins Willem-Alexander. Hij kon nog niet zeggen wanneer het kind wordt gedoopt, maar het wordt na het huwelijk van Friso en Mabel op 24 april, dus vermoedelijk in de nieuwe Protestantse Kerk in Nederland, waarin vanaf 1 mei drie kerken opgaan.

De koningin lijkt weinig zin te hebben in haar 25-jarig jubileum volgend jaar. Ze vreest echter dat anderen dat evenement wel belangrijk zullen vinden. Ze moet er volgens eigen zeggen maar mee leren leven.