WASHINGTON - Twee jaar geleden omschreef de Amerikaanse president Bush Irak, Iran en Noord-Korea als de 'as van het kwaad'. De strijd tegen het terrorisme die onder die vlag nog steeds wordt gevoerd, heeft de Amerikanen heel veel geld gekost. Dit jaar, zo wordt algemeen verwacht, zal Bush het daarom in zijn 'troonrede' vooral hebben over verbeteringen voor zijn eigen bevolking.

Bush spreekt de State of the Union dinsdagnacht Nederlandse tijd uit voor het Amerikaanse Congres. De toespraak is rechtstreeks op tv te zien. In 2002 noemde Bush - in zijn eerste State of the Union - Irak, Iran en Noord-Korea de spil van landen die massavernietigingswapens produceren en verspreiden. Hij kondigde voor de leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat een oorlog op twee fronten aan: tegen het internationale terrorisme en tegen de binnenlandse economische malaise.

Vooral omdat de kosten op dat eerste punt de pan uitrijzen en daarover gemor onder het volk ontstaat, wordt verwacht dat Bush zich nu meer op interne problemen richt. Hij zal met een flink aantal voorstellen komen, waaronder een vorm van collectieve ziektekostenverzekering voor kleine bedrijven en belastingvoordelen voor onderverzekerden in de gezondheidszorg, tot wie naar schatting ongeveer veertig miljoen Amerikanen behoren.

Vorig jaar gebruikte Bush zijn State of the Union voor een aanval op de Iraakse president Saddam Hussein. Dat ging mis: Bush zei dat Irak in het Afrikaanse Niger uranium probeerde te verwerven voor de ontwikkeling van nucleaire wapens. Later bleek deze aantijging te berusten op valse documenten.

Witte Huis

Het Witte Huis heeft toegegeven dat Bush dit niet had mogen zeggen. De Democratische senator Frank Lautenberg zei dit jaar daarom te hopen dat "de president de feiten in zijn speech driedubbel checkt, want die van vorig jaar zat vol met onjuistheden en onwaarheden".

Bush zal overigens zeker de oorlog in Irak verdedigen. Onlangs kwam daar de vijfhonderdste Amerikaanse militair om het leven. Vermoedelijk stipt hij ook Libië aan, dat onlangs besloot te stoppen met het maken van massavernietigingswapens.