OSLO - De drie Nederlanders aan boord van het Noorse schip Rocknes dat maandagmiddag plotseling kapseisde voor de kust van West-Noorwegen hebben het ongeluk overleefd. Dat berichtte het Noorse persbureau NTB. Twee van de in totaal dertig opvarenden zijn gedood. Twaalf personen zijn gered en zeker zestien mensen worden nog vermist.

Met het ongeluksschip zou technisch niets mis zijn geweest. Kort geleden hebben de havenautoriteiten van Bergen het onder de vlag van Antigua varende vrachtschip nog gecontroleerd.

De Noorse kustwacht zette vier helikopters in voor de reddingsoperatie, zo berichtten verscheidene Noorse media. Ook diverse schepen nemen deel aan de reddingswerkzaamheden.

Duikers

Duikers en mensen met snijbranders proberen bemanningsleden die in het schip gevangen zouden zitten te bevrijden, aldus de Noorse krant Aftenposten op haar internetpagina.

Een team van duikers en experts van de Rotterdamse bergingsmaatschappij Smit is maandagavond afgereisd naar Noorwegen. Duikers zullen allereerst zoeken naar opvarenden, waarna de berging van het schip kan beginnen.

Het ongeval zou zich hebben voorgedaan tussen vier uur en half vijf 's middags niet ver van Bergen. Ooggetuigen zagen korte tijd later vanaf de wal dat het schip ondersteboven lag. Eigenaar van het schip dat stenen vervoerde voor off-shore werkzaamheden, is rederij Jebsen Management AS uit het Noorse Bergen.