KATHMANDU - Aanvallen van maoïstische rebellen in Nepal hebben dit weekeinde aan zeker 127 mensen het leven gekost. De slachtoffers waren vooral politieagenten en militairen. Dat meldden Nepalese verheidsfunctionarissen.

Zeker 49 agenten en vier anderen kwamen zaterdag om het leven door een aanval op overheidsgebouwen en politieposten in Mangalsen in het district Achham, zo'n zeshonderd kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu. Volgens het Nepalese ministerie van Defensie kwamen door de aanvallen ook 48 militairen om het leven.

Nog eens 22 andere agenten zijn volgens een anonieme functionaris gedood door een aanval van rebellen op een kleine luchthaven nabij Mangalsen. Vier andere agenten werden gedood toen hun post werd aangevallen in een plaats ten oosten van Kathmandu.

De rebellen willen de monarchie in Nepal afschaffen en vervangen door een communistische republiek. De politiepost ligt in Lalbandi in het district Sarlahi, ongeveer driehonderd kilometer ten oosten van Kathmandu. De regering heeft voor dat gebied de noodtoestand uitgeroepen om de rebellie te kunnen bedwingen.

Sinds het begin van de rebellenopstand in Nepal in 1996 zijn al meer dan 2000 mensen omgekomen. De gewapende groepering vindt haar inspiratie in de Chinese versie van het marxisme-leninisme zoals dat door de Grote Roerganger Mao Zedong werd verkondigd.

/NIEUWSNepal zoekt hulp bij strijd tegen rebellen