ZOETERMEER - In het stadhuis van Zoetermeer is maandagavond een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de dinsdag doodgeschoten Hans van Wieren. "Een onvoorstelbare moord, die ons allemaal in het hart raakt als een voltreffer." Zo beschreef J. Franssen, commissaris van de koningin in Zuid-Holland, tijdens de redelijk bezochte herdenkingsbijeenkomst de moord op de leraar.

Hans van Wieren was in Zoetermeer raadslid voor D66. Op zijn stoel in de raadszaal stond maandagavond een grote bos witte rozen. "Vandaag is Hans zijn stoel leeg", zei de burgemeester van Zoetermeer, Van Leeuwen. "Dat is tijdelijk. Zijn stoel zal weer worden ingenomen door iemand anders. Voor altijd zal Hans een leegte achterlaten in deze raadszaal en zeker in onze harten."

De burgemeester vestigde de aandacht op het toenemende geweld op scholen en riep de schoolbesturen op zorg te dragen voor een open setting. "Ik vind het verontrustend dat leraren zich zo lang stil hebben gehouden. Het betekent dat problemen verborgen blijven en kunnen voortduren. Alleen in een open discussie kunnen oplossingen dichterbij komen."

Ook Franssen uitte zijn zorgen over de toekomst van het onderwijs: "Deze gebeurtenis roept angst en verlamming op bij degenen die morgen weer verder moeten in het onderwijs. We kunnen niet spreken van een incident. De moord op Hans van Wieren vraagt om een antwoord. Maar eerst moeten wij morele steun verlenen aan degenen die in het onderwijs werken."