LONDEN - De voormalige Joegoslavische president Milosevic zou overwegen toch een advocaat in de hand te nemen om voor hem te pleiten bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat meldde The Sunday Times met verwijzing naar juridische adviseurs van het aangeklaagde ex-staatshoofd.

Milosevic, die maandag weer aan het woord komt voor het tribunaal, heeft tot dusver zelf het woord gevoerd. Het aanstellen van een advocaat zou in zijn visie namelijk impliceren dat hij het tribunaal erkent.

De ex-president meent evenwel dat het VN-hof illegaal is. Waarom Milosevic nu toch zou kiezen voor een advocaat, maakt het bericht in The Sunday Times niet duidelijk.

Het tribunaal stelde eerder drie juristen ('vrienden van het hof') aan toe te zien op een eerlijk verloop van het proces. Ze zijn formeel geen raadslieden van Milosevic. De Nederlander Wladimiroff is een van de drie 'amici curiae'.

De Britse zondagskrant meldt overigens ook dat Biljana Plavsic bereid is tegen Milosevic te getuigen. De inmiddels 71-jarige Plavsic kwam in januari 2001 vrijwillig naar Den Haag. Zij was de enige vrouw in de VN-cellen in Scheveningen en tevens de oudste gedetineerde.

Plavsic maakte tijdens de oorlog in Bosnië (1992-95) deel uit van de Bosnisch-Servische politieke top rond Radovan Karadzic. Zij is, behalve wegens genocide, aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, zoals uitroeiing, moord, vervolging en deportatie.

/DOSSIERMilosevic