OSLO - Voor de Noorse kust bij Bergen is maandagmiddag het meter lange vrachtschip Rocknes gekapseisd. Aan boord van schip bevonden zich ten tijde van het ongeluk 29 opvarenden onder wie drie Nederlanders. De drie hebben het ongeluk overleefd. Dat heeft het ziekenhuis waar de drie naar toe zijn overgebracht maandagavond bekendgemaakt, aldus het Noorse persbureau NTB. Twee opvarenden, van wie de identiteit nog niet is vrijgegeven, zouden het ongeluk in ieder geval niet hebben overleefd.

Zeker negen anderen zouden uit het water zijn opgepikt en naar een ziekenhuis overgebracht, aldus een zegsman van de reddingsbrigade. Een van hen zou in kritieke toestand verkeren. Achttien personen worden nog vermist. Naast de drie Nederlanders bevonden zich 23 Filipijnen, twee Noren en een Duitser aan boord.

De Noorse kustwacht heeft vier helikopters ingezet voor de reddingsoperatie, zo berichtten verscheidene Noorse media. Ook diverse schepen nemen deel aan de reddingswerkzaamheden. Duikers en mensen met snijbranders proberen bemanningsleden die in het schip gevangen zouden zitten te bevrijden, aldus de Noorse krant Aftenposten op haar internetpagina.

Infraroodcamera

Vanuit de romp van het schip hoorden maandag reddingswerkers duidelijk klopgeluiden. Om ingesloten bemanningsleden zo snel mogelijk te kunnen bevrijden, hebben de autoriteiten het scheepswrak naar ondiep water laten slepen en aan de grond zetten. Een torpedoboot van de Noorse marine speurde ondertussen tevergeefs met een infraroodcamera de wateren af op zoek naar overlevenden.

Een team van duikers en experts van de Rotterdamse bergingsmaatschappij Smit is maandagavond afgereisd naar Noorwegen. Duikers zullen allereerst zoeken naar opvarenden, waarna de berging van het schip kan beginnen. Een woordvoerder verwacht dat het team 's avonds nog aankomt.

Het ongeval zou zich hebben voorgedaan tussen vier uur en half vijf 's middags niet ver van Bergen. Ooggetuigen zagen korte tijd later vanaf de wal dat het schip ondersteboven lag. Eigenaar van het schip dat stenen vervoerde voor off-shore werkzaamheden, is rederij Jebsen Management AS uit het Noorse Bergen.