STOCKHOLM - Een rechtbank in de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft maandag hoofdverdachte Mijailo Mijailovic schuldig bevonden aan moord op de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, op 10 september afgelopen jaar. De aanklagers hebben overtuigend bewezen dat hij zich "schuldig heeft gemaakt aan de hem ten laste gelegde feiten", verklaarde rechtbankvoorzitter Göran Nilsson maandagmiddag.

Het Openbaar Ministerie (OM) had betoogd dat de 25-jarige verdachte zich schuldig had gemaakt aan moord. Het was geen impulsieve daad maar een die met voorbedachte rade werd gepleegd, meent Openbaar Aanklaagster Agneta Blidberg. Belangrijker nog was dat hij zich volledig bewust was van zijn daad en dat hij de wil had het te doen, aldus het OM in zijn slotpleidooi.

De verdediging stelde tevergeefs dat het OM onvoldoende heeft bewezen dat er sprake zou zijn van voorbedachte rade. Advocaat Althin betoogde ten overstaan van de rechters dat Mijailovic niet toerekeningsvatbaar was op het moment van de steekpartij in het warenhuis die de 46-jarige Lindh het leven kostte. Hij zou dus niet schuldig zijn aan moord. Hij vroeg de rechters dan ook Mijailovic voorlopig op vrije voeten te stellen.

Voorarrest

De magistraten bepaalden evenwel dat de gedaagde in hechtenis blijft. Wel worden op last van de rechtbank alle restricties opgeheven die de verdachte tijdens zijn voorarrest kreeg opgelegd. Mijailovic mag onder andere weer kranten lezen en televisie kijken.

Alvorens de rechtbank overgaat tot het bepalen van de strafmaat zal Mijailovic een forensisch psychologisch onderzoek ondergaan, aldus rechtbankpresident Göran Nilsson. De zaak wordt daarom vier tot vijf weken aangehouden. In die tijd moet worden vastgesteld of de gedaagde niet psychisch te ziek is om tot gevangenisstraf te worden veroordeeld.

Het OM eiste maandag in zijn slotpleidooi levenslang tegen Mijailovic wegens de moord. De verdediging wil dat hij in een gesloten inrichting psychiatrische behandeling ondergaat.