BRUSSEL - Leider Filip Dewinter van het extreem-rechtse Vlaams Blok noemt Pim Fortuyn "dom en niet verstandig" en "wellicht wat excentriek."

Aan de andere kant feliciteert hij Fortuyn voor "zijn politieke moed om eindelijk de zaak van het vreemdelingenbeleid in Nederland op de politieke agenda te zetten."

Nederland is volgens Dewinter "een land dat zo politiek correct is dat het bijna barst", zo zei hij zondag op de Vlaamse publieke televisiezender VRT.

Hij is het echter niet eens met Fortuyns uitspraak dat de islam een "achterlijke cultuur" is. "Dit leidt nodeloos de aandacht af van het feit dat de islam tegengesteld is aan onze cultuur."

Dewinter omschrijft de islam liever als een "middeleeuwse godsdienst." Hij deelt de opvatting van de Italiaanse premier Berlusconi dat de westerse beschaving "superieur" is. "We mogen onze cultuur wel als beter beoordelen."

Homoseksualiteit

Dewinter botst overigens ook op een ander punt met Fortuyn, die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit. Dewinter verzet zich tegen de invoering van een huwelijk tussen homo's in België. Hij baseert zich daarbij mede op het feit dat "95 procent van de bevolking daar tegen is." Hij noemt homoseksualiteit verder "tegen de natuur."

/NIEUWSPim Fortuyn komt met eigen lijst