KAAPSTAD - Een 46-jarige man heeft bekend de Nederlandse studente Marleen Konings, die in Zuid-Afrika stage liep, te hebben vermoord. Konings stierf aan de gevolgen van een schotwond, zo heeft de Zuid-Afrikaanse politie maandag laten weten.

De politie vond vrijdag op aanwijzing van de verdachte het lichaam van de studente in een kloof in de Tradauw Pass tussen Barrydale en Suurbraak bij Swellendam, op ongeveer 180 kilometer ten oosten van Kaapstad.. De politie heeft ook het vuurwapen dat de dader heeft gebruikt, gevonden.

Het lichaam van de studente, die sinds 29 december vermist werd, lag al enige tijd in de kloof en verkeerde in staat van ontbinding. Aan de hand van gebitsgegevens is vastgesteld dat het gevonden lijk inderdaad van Konings was. Na sectie bleek dat zij is gestorven aan een schotwond. De politie heeft sporen op het wapen gevonden die overeenkomen met de verdachte en de moordlocatie.

Digitaal register

De 46-jarige man is aangeklaagd voor moord en moet woensdag voor de rechtbank in Swellendam verschijnen. Het stoffelijk overschot van Marleen Konings wordt een dezer dagen teruggebracht naar Nederland.

De Saxion Hogeschool waar Marleen Konings studeerde, opende maandag condoleanceregisters in de vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Haar medestudenten maakten een digitaal register om deelneming te betuigen. Rond half 7 's avonds hadden ruim zeshonderd mensen het on-line-register getekend.

Voor de studiegenoten van Konings was maandag in Enschede een speciale bijeenkomst. In overleg met de familie wil de school ook een herdenking organiseren. Wanneer die zal plaatshebben, is nog onduidelijk. "De familie heeft nu wel iets anders aan het hoofd. Daarom wachten er mee", aldus een woordvoerder van de school.