AMSTERDAM - De Amsterdamse politiek heeft maandag geschrokken gereageerd op het bericht dat wethouder Oudkerk (Onderwijs) ook prostituees aan de tippelzone op de Theemsweg bezocht. De vorige maand gesloten tippelzone is al jaren onderwerp van heftige discussies in de Amsterdamse gemeenteraad.

Bekijk video:Cohen vindt verontwaardiging over Oudkerk 'dubbel'
Breedband / Modem

PvdA-fractievoorzitter Tj. Halbertsma bepleitte in oktober 2002 al de sluiting van de tippelzone. Uit de stukken bleek toen al dat de prostituees op de zone overwegend uit Oost-Europa kwamen. Er was sprake van criminele circuits, slachtoffers van vrouwenhandel en geweld.

Volgens Halbertsma exploiteerde de overheid "een drive-inbordeel" en faciliteerde zij daarmee criminele activiteiten. Later noemde hij het een "internationaal crimineel pretpark". Het college wilde echter kijken of die criminaliteit nog onder controle te krijgen was. December 2002 besloot de gemeenteraad de tippelzone nog een jaar de kans te geven. Een jaar later ging de gemeenteraad alsnog over tot sluiting.

Afgelopen weekende zei Halbertsma zelfs dat hij prostitutiebezoek aan de Theemsweg "zeer pijnlijk" zou vinden, maar toen wist hij nog niet dat Oudkerk inderdaad op de Theemsweg kwam. Inmiddels blijkt dat burgemeester Cohen Oudkerk in november in een gesprek heeft gewaarschuwd voor de kwetsbaarheid die de wethouder zich daarmee op de hals haalde.

Voor de VVD is de vraag of Oudkerk tijdens en na die politieke discussie nog op de Theemsweg kwam wel relevant. "Als het een van mijn wethouders was geweest en hij was het afgelopen jaar daar nog geweest, dan had ik hem zeker geadviseerd op te stappen", aldus de fractievoorzitter van de liberalen. Het CDA worstelt met de kwestie. Voor een flink deel van de achterban was elk prostitutiebezoek van de wethouder al onverteerbaar. De fractievoorzitter: "Ik kan het ook niet begrijpen."

D66 wil graag weten of Oudkerk na de waarschuwing van Cohen en de politieke discussie in 2002 nog op de tippelzone kwam. Toen werd pas echt duidelijk dat de criminaliteit uit de hand was gelopen, licht de D66-fractievoorzitter toe.

GroenLinks was tegen de sluiting van de tippelzone. Maar als Oudkerk na het besluit van het college om de zone te sluiten daar nog kwam, dan heeft hij een grens overschreden, stelt de fractievoorzitter. Als de wethouder daarna nog is geweest is dat volgens de partij moeilijk te accepteren.