DEN BOSCH - Advocaat-generaal M. Rutgers heeft maandag acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de -jarige Khalid L. Hij mishandelde op 22 oktober 2002 de 22-jarige René Steegmans bij een supermarkt in Venlo zo dat die aan de gevolgen daarvan overleed. Steegmans was het zoveelste slachtoffer van zinloos geweld.

De rechtbank in Roermond veroordeelde L. vorig jaar tot eveneens acht jaar cel en tbs. L. vindt die straf te hoog en meent dat hij beter af is zonder verpleging in een tbs-kliniek. Aanklaagster Rutgers meent dat de sanctie volledig op zijn plaats is als vergelding voor "het volstrekt respectloze gedrag" van L.

Steegmans sprak L. op de bewuste dag aan, nadat deze met hoge snelheid met zijn scooter de parkeerplaats bij de supermarkt was opgereden. L. reed daarbij rakelings langs een bejaarde vrouw. Steegmans zei dat L. wat meer respect moest tonen voor ouderen. L. ontplofte direct. Hij sloeg Steegmans tegen de grond. Volgens diverse ooggetuigen schopte hij door, nadat zijn slachtoffer op de grond was beland. L. spreekt dit tegen.

Aanvankelijk kreeg hij hierin steun van Silvio R., de jongen die bij hem achter op de scooter zat, hem aanmoedigde toen hij Steegmans te grazen nam, maar zelf niet aan het geweld meedeed. R. blijkt die steun te hebben verleend uit angst voor represailles van vrienden van L. Inmiddels heeft hij gezegd dat L. Steegmans inderdaad heeft geschopt, onder meer tegen het hoofd, toen deze al op de grond lag. Steegmans overleed een dag na het geweld aan hersenletsel.

"Steegmans deed niets anders dan zijn burgerplicht", aldus advocaat-generaal Rutgers. "Wat volgde was een explosie van geweld." In een vergelijkbare zaak zou zij rekening hebben gehouden met L.'s jeugdige leeftijd en het feit dat deskundigen hem als verminderd toerekenbaar beschouwen. Maar omdat L. toesloeg in het publieke domein en omdat zijn daad een schokgolf in heel Venlo en ver daarbuiten teweeg heeft gebracht, wenste zij met de belangen van L. geen rekening te houden.