DEN HAAG - De 61-jarige Hagenaar die donderdagavond een indringer doodstak, handelde uit noodweer. Dat is de voorlopige conclusie waarmee het Openbaar Ministerie (OM) maandag naar buiten is gekomen. De man is inmiddels in vrijheid gesteld.

De steekpartij vond plaats in een huis aan de Laakkade in Den Haag. Een man drong de woning binnen en werd betrapt door de -jarige buurman. Die sprak de dader aan, waarna het tweetal in een vechtpartij verwikkeld raakte. De indringer overleed na een worsteling om een mes.

De verklaring van de 61-jarige man zelf in combinatie met de resultaten van de sectie op het lichaam van de overleden indringer en onderzoek door de technische recherche doet volgens het OM vermoeden dat er sprake was van noodweer. De gearresteerde man werd zowel in zijn tuin als in zijn woning door de indringer achtervolgd en aangevallen. Hij raakte tijdens de worsteling zelf gewond aan zijn oor en been en liep een gebroken sleutelbeen op.

De politie gaat de zaak nog nader onderzoeken. De mogelijkheid bestaat dat de man zich in een later stadium toch nog voor de rechter moet verantwoorden, aldus het OM.