BANGKOK - Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander zijn maandag in Thailand aangekomen voor een vijfdaags staatsbezoek aan dat land. Ze arriveerden per regeringstoestel KBX op de vliegbasis Don Muang van de Koninklijke Luchtmacht van Thailand, niet ver van de hoofdstad Bangkok. Daar wachtte koning Bhumibol Adulyadej met een ceremonieel welkom voor de gasten.

Koningin Beatrix noemde Bangkok kort na aankomst "elegant en vol van leven en kleur". Ze maakte haar waarderende opmerkingen, nadat ze van de gouverneur van de Thaise hoofdstad de Gouden Sleutel van de stad had ontvangen. Dit gebaar ziet ze als uitnodiging om vaak naar Bangkok terug te keren.

Volgens de Nederlandse en Thaise programma's voor het bezoek zou ook koningin Sirikit op het vliegveld aanwezig zijn om de Nederlandse vorstin welkom te heten. Tot verbazing van velen was zij er niet, maar volgens de Thaise rijksvoorlichtingsdienst berustte een en ander op een misverstand. De organisatoren van het bezoek wilden dat beide afvaardigingen op elkaar waren afgestemd, dus van beide landen alleen de regerend vorst en de kroonpins.

Later op de dag staan nog een privé-onderhoud met de Thaise koning en koningin op het programma, alsmede een bezoek aan de beroemde Tempel van de Smaragden Boeddha en een staatsdiner in het Koninklijk Paleis.

Staatsbezoek

Het staatsbezoek valt samen met het 400-jarig bestaan van Thais-Nederlandse betrekkingen. Het eerste contact tussen beide landen was in 1604, toen een vertegenwoordiging van de VOC werd uitgenodigd voor een bezoek aan de koning van (het toenmalige) Siam.

Koning Bhumibol Adulyadej, de langst regerende vorst ter wereld, en koningin Sirikit legden in 1960 een bezoek af aan Nederland. Koningin Juliana bracht in 1963 een staatsbezoek aan Thailand, in gezelschap van prins Bernhard en prinses Beatrix. Prinses Máxima is met prinses Amalia thuisgebleven. Minister Bot van Buitenlandse Zaken vergezelt de koningin en de kroonprins.