STOCKHOLM/JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sharon heeft zondag onomwonden zijn steun uitgesproken voor de Israëlische ambassadeur in Zweden. De diplomaat raakte in opspraak nadat hij vrijdag een kunstwerk had gesloopt in het Historisch Museum in de Zweedse hoofdstad.

In het kunstwerk was een foto verwerkt van een Palestijnse die in oktober een zelfmoordaanslag pleegde.

'Antisemitisme'

"Ik heb hem bedankt omdat hij is opgestaan in het aangezicht van het groeiende antisemitisme en heb verklaard dat de regering achter zijn actie staat", aldus Sharon tegen The Jeruzalem Post.

"Ik denk dat onze ambassadeur deed wat noodzakelijk was. Het fenomeen was zo ernstig dat het onmogelijk was niet onmiddellijk te reageren", aldus Sharon.

Sneeuwwitje

Een razende ambassadeur Zvi Mazel ging vrijdag het kunstwerk 'Sneeuwwitje en de waanzin van de waarheid' te lijf. Het stuk was tentoongesteld in het kader van een conferentie over volkerenmoord die van 26 tot 28 januari in de Zweedse hoofdstad plaatsheeft. Het bestaat uit een rechthoekig bassin gevuld met rode vloeistof.

Bootje

Daarop drijft een bootje met een foto erop van een Palestijnse zelfmoordenares die in oktober door een aanslag zichzelf en 22 Israëlische burgers doodde. "Daar zag ik die terroriste, perfect opgemaakt, terwijl ze rustig over de rivier van bloed van mijn landgenoten zeilde", zei Mazel tegen de Israëlische krant Yedioth Ahronot. In zijn woede trok hij de elektriciteitsdraden los van de spots die het kunstwerk verlichtten. Daarbij veroorzaakte hij volgens de museumdirectie een gevaarlijke kortsluiting.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken nam het eerder ook al op voor Mazel. De Zweedse regering had volgens een woordvoerder beloofd de conferentie niet in verband te brengen met het conflict in het Midden-Oosten. "Het kunstwerk dat de daden verheerlijkt van een zelfmoordenares, die 22 mensen het leven heeft ontnomen, is een schending van die belofte", aldus de woordvoerder. Als het kunstwerk niet van de expositie wordt verwijderd, zal Israël deelname aan de conferentie heroverwegen.

'Slechte smaak'

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd maandag Mazel te ontbieden. In Israël heeft de regering soortgelijke stappen ondernomen. De Zweedse ambassadeur werd zondag al ontboden om tekst en uitleg te geven. Het kunstwerk getuigt volgens hem 'van slechte smaak'. De hele zaak berust volgens hem op een misverstand.