BEVERWIJK - Standhouders op de Beverwijkse Bazaar hebben in het weekeinde opnieuw gedemonstreerd tegen een nieuwe entreeheffing. Zaterdag waren zo'n zeventig demonstranten op de been, zondag ongeveer honderd, aldus de politie. De demonstraties zijn vreedzaam verlopen.

Beide dagen was de Mobiele Eenheid (ME) aanwezig. De ME heeft een paar keer moeten ingrijpen om te voorkomen dat demonstranten de hallen van de bazaar binnengingen. Volgens afspraak mag alleen buiten worden gedemonstreerd.

Het conflict spitst zich toe op de entreeheffing voor de Grand Bazaar, onderdeel van de Beverwijkse Bazaar. Tot dit jaar was deze gratis toegankelijk, maar sinds 1 januari heft de directie 1,50 euro entree. De handelaren willen dat de toegang tot hun markt weer gratis wordt.

Zondag heeft de ME een man weggehaald die de toegang tot een hal versperde. De politie heeft daarnaast zaterdag een aantal auto's die de toegang tot de parkeerterreinen belemmerden, weggesleept. De veiligheidsdienst van de bazaar heeft zondag opgetreden toen een groep demonstranten een hal binnenging.

De directie van de bazaar en een aantal actievoerders hebben beide dagen met elkaar gesproken, zonder resultaat. Volgens een woordvoerder van de bazaar blijkt uit de gesprekken dat de meeste standhouders een oplossing voor de problemen willen.

Burgemeester Weterings van Beverwijk heeft zondag beide partijen opgeroepen tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, overweegt onder meer een tijdelijke sluiting van de gehele bazaar. Weterings wil eventueel optreden als bemiddelaar.

Vorig weekeinde kwam het tot harde botsingen tussen de betogers en standhouders die ervoor hadden gekozen open te gaan.