MOSKOU - Ondanks twee wereldoorlogen, massale deportaties onder Stalin en bloedige binnenlandse strijd, is een Tsjetsjeense vrouw mogelijk de oudste mens ter wereld. Russische media voeren in ieder geval zondag Pasichat Dzjoekalajeva op als wereldrecordhoudster ouderdom.

De 122-jarige werd in 1881 in het Russische keizerrijk geboren volgens haar paspoort. De Russen hadden destijds nog maar recent de Kaukasus gewapenderhand ingelijfd. Dzjoekalajeva was al een oudere vrouw toen dictator Stalin in 1944 besloot de Tsjetsjenen en andere volken uit de regio via deportatie uit de weg te ruimen.

Naar schatting zeker de helft van de Tsjetsjenen overleefde deze poging tot volkerenmoord niet. Maar Dzjoekalajeva behoorde tot de overlevenden en heeft inmiddels negen kleinkinderen en achttien achterkleinkinderen. Die noemen haar 'oma Asi'.

Oma Asi is, als de Russische administratie het bij het rechte eind heeft, acht jaar ouder dan de oudste vrouw die in het Guinness Book of Records staat. Dat is de Duits-Amerikaanse Charlotte Benkner. Een maand na Benkner werd volgens hetzelfde boekwerk de oudste man ter wereld geboren, de Spanjaard Joan Riudavets Moll.