KAAPSTAD - Het onderzoek naar de dood van de Nederlandse studente Marleen Konings in Zuid-Afrika is twee dagen na de vondst van haar lichaam nog niet afgerond. Ook de doodsoorzaak is nog onduidelijk, meldde een woordvoerster van de politie in Kaapstad zondag.

Een 46-jarige verdachte verschijnt vrijdag voor de rechter wegens fraude met de betaalkaart en de sim-kaart van de Nederlandse. De beschuldiging kan worden uitgebreid met moord als de uitkomst van het onderzoek daar aanleiding toe geeft, aldus de politie.

Het lichaam van Marleen Konings werd vrijdag gevonden in een kloof in de buurt van Swellendam. Het heeft daar zeker meerdere dagen gelegen, bevestigde de politie. De 24-jarige studente uit Winterswijk was sinds eind december vermist.

Vergiftigd

Volgens de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Independent wil de politie nog twee artsen ondervragen die Konings kort voor haar vermissing wegens een voedselvergiftiging hebben behandeld. Het dagblad schrijft dat de Nederlandse wellicht was vergiftigd. "Dat is een van de vele mogelijkheden", zei de politiewoordvoerster in een reactie.

De Zuid-Afrikaanse omroep SABC meldde zaterdag dat de politie er rekening mee houdt dat er meer dan één persoon bij de dood van Konings is betrokken. Politiecommissaris Mzwandile Petros zegt dat de aangehouden man de eerste verdachte is in de moordzaak. De man, die woensdag werd gearresteerd en de politie wees op de plek waar Konings werd gevonden, ontkent dat hij Rob Cowley is, de Zuid-Afrikaan met wie de studente voor het laatst is gezien.

Gezin

De familie van Konings die naar Zuid-Afrika reisde om te zoeken naar haar, blijft daar voorlopig, meldde woordvoerder Bonnes zaterdag namens het gezin. Ook de gezinsleden verkeren nog in het ongewisse over de achtergronden van haar dood.

Condoleanceregister

De Saxion Hogeschool waar Marleen Konings studeerde, opent maandag condoleanceregisters in de vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Haar medestudenten maken een digitaal register om deelneming te betuigen. Voor de studiegenoten van Konings is er maandag in Enschede een speciale bijeenkomst. In overleg met de familie wil de school ook een herdenking organiseren. Wanneer die zal plaatshebben, was zondag nog onduidelijk.