AMSTERDAM - Wethouder Rob Oudkerk van Amsterdam moet ondanks zijn 'beschadigde positie' de kans krijgen zich te bewijzen als een goed bestuurder. Dit zei burgemeester Cohen zondag in het tv-programma Buitenhof.

Door de onthullingen over prostitueebezoek van de wethouder, ook aan de recentelijk gesloten afwerkplek aan de Amsterdamse Theemsweg, is zijn positie 'kwetsbaar, maar niet chantabel', aldus Cohen. Oudkerk heeft hierdoor een 'handicap' gekregen. "Hij moet kijken of hij daar overheen kan komen."

Privé

Oudkerk heeft zaterdag in een brief aan de Amsterdamse PvdA-leden zijn verontschuldigingen aangeboden. Daarin zegt hij te beseffen dat berichten over zijn privé-leven het aanzien van het openbaar ambt en van de partij hebben beschadigd. Hij acht ook zichzelf beschadigd, maar denkt niet aan aftreden. "Wat ik in mijn privé-tijd doe, wens ik als privé te beschouwen."

Oudkerk heeft de commotie volgens Cohen aan zichzelf te wijten. De burgemeester had ook kritiek op de media, die volgens hem soms onzorgvuldig te werk zijn gegaan. Hij verwees naar berichten over cocaïnegebruik door Oudkerk, die dat inmiddels ten stelligste heeft ontkend.

Prostituees

De burgemeester werd vorig jaar oktober door de Amsterdamse politie op de hoogte gesteld dat de wethouder prostituees bezocht. Hij heeft toen Oudkerk 'ernstig' gewaarschuwd. Die beschouwde het echter als een privé-kwestie. Cohen herhaalde dat niet hij, maar eventueel de gemeenteraad beslist over aanblijven van de wethouder.

Afgelopen woensdag sprak de raad kort over de kwestie. De positie van Oudkerk kwam toen niet in gevaar. Maandag bespreekt de PvdA-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad de positie van Oudkerk.

Fractievoorzitter Halbertsma beschouwt de kwestie als een privé-zaak, heeft hij de afgelopen dagen bij herhaling gezegd. Het is volgens voorzitter Judith Belinfante van de Amsterdamse afdeling aan de PvdA-fractie om te oordelen of de positie te veel is aangetast om wethouder te kunnen blijven.

Cohen laat uitzoeken hoe politiegegevens over Oudkerk in de publiciteit zijn gekomen. Hij zal dat maandag in het overleg met de hoofdcommissaris van politie en de hoofdofficier van justitie bespreken.

Niet chantabel

De burgemeester weersprak een krantenartikel dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Oudkerk chantabel zou vinden. "Niet waar." De AIVD liet zaterdag, na enkele uren geen commentaar te willen geven, weten dat de dienst geen eigen dossier heeft aangelegd over Oudkerk.

De politie had de AIVD in 2001 gemeld dat zij een onderzoek had ingesteld nadat Oudkerk aangifte wegens chantage had gedaan. Oudkerk, toen Tweede-Kamerlid voor de PvdA, had een brief ontvangen waarin was gedreigd dat foto's en videobeelden van zijn prostitutiebezoek in Den Haag in de openbaarheid zouden worden gebracht. Dat politieonderzoek leidde niet tot concrete resultaten. "De AIVD heeft vervolgens geen aanleiding gezien een ander onderzoek in te stellen."

Cocaïne

In Het Parool van zaterdag 10 december schreef Heleen van Royen in haar column dat Oudkerk prostituees bezocht, op een computer van de gemeente pornosites bekeek en op oudejaarsavond een lijntje cocaïne snoof. Dat laatste ontkende Oudkerk. Over het misbruik van de computer werd hij afgelopen woensdag door burgemeester Cohen in de raadszitting berispt.

Oudkerk had Van Royen gesproken in een Haags café. Van Royen houdt vol dat de wethouder wist dat zij hierover zou schrijven. Cohen noemde woensdag de openhartigheid van Oudkerk naïef en onverstandig.

Kut-Rob

Eerder riep Oudkerk (48), die sinds april 2002 wethouder is, weerstand op toen hij repte van 'kut-Marokkanen' en het met agenten aan de stok kreeg nadat hij een bon had gekregen wegens fietsen zonder achterlicht. Wethouder Dales, die afgelopen woensdag afscheid nam omdat hij burgemeester in Leeuwarden wordt, noemde bij die gelegenheid Oudkerk 'kut-Rob, maar wel mijn kut-Rob'.

Bekijk de uitzending van Buitenhof: breedband / smalband