LELYSTAD - Buiten kantooruren komt de brandweer in Lelystad negen van de tien keer te laat bij een brand of ongeval. De brandweerlieden halen niet de opkomsttijd van acht minuten, omdat er 's avonds en in het weekeinde geen beroepskrachten paraat zijn op de kazerne in de provinciehoofdstad.

Ook wordt het door het steeds drukkere verkeer in Lelystad voor de vrijwilligers steeds lastiger om de brandweerkazerne of de brand op tijd te bereiken. Een en ander meldde de plaatselijke brandweercommandant R. Hommes zaterdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer Lelystad.

"Dramatisch slecht", kwalificeerde Hommes de opkomsttijden. Volgens hem vormt Lelystad een negatieve uitzondering in Nederland. In sommige gevallen heeft de brandweer zelfs twee keer zoveel tijd nodig als de afgesproken acht minuten. Overdag wordt deze tijd wel gehaald, maar dan ook alleen maar met de eerste brandweerauto.

Volgens de commandant moeten er meer beroepskrachten komen om de problemen op te lossen. Die kunnen dan buiten kantooruren worden ingezet. "We hebben een goed en gemotiveerd korps, maar geen parate bezetting buiten kantooruren", zei Hommes.

Het totale aantal van ongeveer 120 brandweerlieden is volgens hem wel voldoende. Maar het probleem is dat beroepskrachten duur zijn en de brandweer in Lelystad bovendien een bezuiniging wacht van 200.000 euro op de totale begroting van drie miljoen.