BAGDAD - Zeker 23 Iraakse burgers en twee Amerikanen zijn zondag gedood toen een krachtige autobom ontplofte bij de toegangspoort tot het bestuurlijke centrum van de bezettingsmacht in Irak, geleid door de VS.

Circa 130 mensen raakten gewond volgens Amerikaanse zegslieden in Bagdad. Het precieze aantal slachtoffers is vooralsnog onduidelijk omdat de verschillende zegslieden, Amerikaanse en Iraakse, zich baseren op gegevens van verschillende ziekenhuizen.

De Iraakse politiecommandant van Bagdad, Hassan al-Obeidi, vreest dat zeker 35 Irakezen zijn gedood.

Zelfmoordaanslag

De Amerikaanse strijdkrachten meldden dat het om een zelfmoordaanslag ging. De dader zou zichzelf in een auto met vijfhonderd kilo explosieven hebben opgeblazen. Ruiten sneuvelden in de wijde omtrek van de plaats van de explosie, een plein bij wat de Poort der Assassijnen wordt genoemd.

Die poort geeft toegang tot het voormalige presidentieel paleis in Bagdad, waar op de westelijke oever van de Tigris nu de bestuurlijke centra van de vooral Amerikaanse bewindvoerders zijn gehuisvest.

'Groene zone'

Dit deel van Bagdad wordt zwaar bewaakt en heet de 'groene zone'. Afscheidingen die speciaal zijn opgericht tegen bomaanslagen hebben de burelen van de Amerikanen beschermd tegen de verwoestende kracht van de explosie.

Het plein bood na de ontploffing een tragische aanblik met slachtoffers tussen brandende en uiteengereten autowrakken. Onder de doden zijn zeker twee kinderen. Het aantal slachtoffers is onder meer hoog omdat zoals gebruikelijk in de ochtend leveranciers zich voor de ingang van de groene zone hadden verzameld.

Het is de bloedigste aanslag sinds 27 oktober. Toen werden 42 mensen gedood door bomaanslagen op het kantoor van het Rode Kruis en bureaus van de Iraakse politie. Het is de eerste zelfmoordaanslag dit jaar in Bagdad. De vorige bomaanslag was op 31 december. Toen ontplofte een autobom voor een restaurant. Acht mensen werden gedood.