AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk (onder meer onderwijs) heeft zaterdag in een brief aan de Amsterdamse PvdA-leden zijn excuses aangeboden over de ontstane commotie over zijn persoon. Hij beseft dat de berichten over zijn privé-leven het aanzien van het openbaar ambt en de partij hebben beschadigd.

Oudkerk was zaterdagavond niet aanwezig op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Amsterdamse afdeling van zijn partij. Zijn excuusbrief is daar uitgedeeld onder de aanwezigen. Hij schrijft daarin een gesprek over zijn privé-leven te hebben gevoerd met columniste Heleen van Royen van Het Parool. Volgens hem is de grens tussen wat publiek en privé is de afgelopen week met voeten getreden en weet de pers feiten en fictie niet langer ordentelijk te scheiden.

De PvdA-wethouder herhaalt in zijn brief dat hij niet chantabel was en is en dat hij nooit iets onwettigs heeft gedaan. “Wat ik in mijn privé-tijd doe, wens ik als privé te beschouwen en daarover leg ik alleen verantwoording af aan mijn gezin.”

Afdelingsvoorzitter Judith Belinfante gaf tegenover een klein aantalpartijleden ook een sneer naar de pers die in haar ogen feiten en fictie door elkaar halen. Ze doelde op verhalen in De Telegraaf en de Volkskrant maar ook op de bijdragen van columniste Van Royen in Het Parool.

Wat Belinfante betreft is het aan de Amsterdamse PvdA-fractie om te oordelen of de positie van Oudkerk teveel is aangetast om wethouder te kunnen blijven. Maandag praat de fractie daarover. Fractievoorzitter Tj. Halbertsma beschouwt de zaak als een privé-kwestie, zei hij eerder zaterdag.

Halbertsma noemde het verhaal dat Oudkerk enkele jaren geleden op de tippelzone aan de Amsterdamse Theemsweg kwam “zeer pijnlijk, maar ik weet niet of het waar is.” Volgens hem stond de Theemsweg indertijd “vol met illegale vrouwen uit Bulgarije en zielige hoopjes mensen die geholpen moesten worden.”