ROTTERDAM - VVD-leider Dijkstal verwijt premier Kok een afwachtende houding bij het oplossen van het WAO-probleem. Hij neemt het daarmee op voor VVD-staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken, die geen vertrouwen heeft in het definitieve SER-advies over de WAO en zelf zo snel mogelijk een eigen plan wil maken.

Dijkstal zei in Rotterdam bij het begin van de VVD-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen dat het voorlopige voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER) volstrekt onvoldoende is.

"Staatssecretaris Hoogervorst wil eigen verantwoordelijkheid nemen en met een eigen plan komen. Wat doet de premier? Niets, afwachten. Mijn vraag aan premier Kok is: wacht u op dit dossier al niet veel te lang? Met alle respect, liever een staatssecretaris met daadkracht dan een premier zonder", aldus Dijkstal zaterdag.

Kok was Hoogervorst vrijdag afgevallen toen hij zei dat het kabinet een definitief SER-advies in half maart wel zal afwachten voor het zelf met een visie komt. Het kabinet zal de komende tijd al wel voorwerk verrichten, zei Kok.

Hoogervorst zei zelf dat hij niet opgewonden was geworden van de opmerkingen van Kok. "Dat is all in the game." Hij had zich wel opgewonden over geluiden vanuit de sociale partners waarbij de onafhankelijkheid van het Centraal Planbureau (CPB) in twijfel werd getrokken.

Het CPB kwam donderdag met berekeningen over het SER-voorstel over de WAO volgens welke de WAO alleen maar duurder en de instroom van arbeidsongeschikten niet minder zou worden.

/ECONOMIEHoogervorst wil opschieten met WAO-akkoord