LONDEN - Een omstreden Amerikaanse vruchtbaarheidsspecialist heeft zaterdag verteld dat hij twee weken geleden een gekloonde embryo heeft geïmplanteerd in de baarmoeder van een draagmoeder. De arts, Panos Zavos, wilde tijdens een bezoek aan Londen niet zeggen waar hij de ingreep heeft uitgevoerd, maar hij wilde wel kwijt dat het niet in de Verenigde Staten of Europa was. Dat meldde de BBC zaterdag.

Dit weekeinde moet volgens de arts duidelijk worden of de implantatie tot een zwangerschap leidt. Hij zei dat het embryo is ontstaan uit een onrijpe eicel van een onvruchtbare 35-jarige vrouw en een huidcel van haar echtgenoot. De hele procedure zou op film zijn vastgelegd. Bewijzen heeft hij nog niet gepresenteerd.

Twijfel

Amerikaanse en Britse wetenschappers twijfelen sterk aan het verhaal van Zavos, meldde de BBC. Zij zeggen dat er geen enkel bewijs is, niet over de waarheid en niet over de veiligheid van de gehanteerde techniek. Zou het verhaal kloppen, dan vinden zij dat Zavos 'onethisch en onverantwoordelijk' heeft gehandeld.

Zavos zei tijdens de persconferentie verder dat hij over enige tijd ook in staat is een gekloond embryo in tweeën te delen. Een helft zou dan tot een baby moeten uitgroeien, terwijl de andere helft eerst ingevroren zou kunnen worden om op een later moment gebruikt te worden, eventueel voor 'therapeutische doeleinden'.

Raelian-sekte

De Amerikaanse arts is niet de eerste die zegt met een gekloonde baby te komen. Eind december 2002 maakte de wetenschappelijk leider van de Raelian-sekte bekend dat het aan de sekte gelieerde bedrijf Clonaid de geboorte van een gekloond kind tot stand had gebracht.

Later zouden er nog eens vier gekloonde kinderen ter wereld zijn gekomen via bemiddeling door Clonaid. Bewijs daarvoor is nooit gepresenteerd. Als het verhaal waar zou zijn, zouden moeder of vader en kind genetisch helemaal gelijk aan elkaar moeten zijn.