HAMBURG - De controversiële Duitse kunstenaar en hoogleraar pathologie Gunther von Hagens heeft lijken van geëxecuteerde Chinese gevangenen gebruikt voor zijn exposities van geprepareerde menselijke lichamen. Dat heeft Der Spiegel zaterdag gemeld.

Volgens het opinieblad zijn in een gebouw in de Chinese kustplaats Dalian, dat door Von Hagen wordt gehuurd, 647 geconserveerde lichamen aangetroffen, die tentoongesteld of doorverkocht zouden worden. Een deel van de lijken zou uit nabijgelegen gevangenissen zijn gekomen, waar de mensen om politieke reden vastzaten.

Der Spiegel noemt het voorbeeld van de stoffelijke overschotten van een jonge man en vrouw die ruim twee jaar geleden, tegen betaling, aan Von Hagen werden geleverd. Kort daarvoor had een executiepeloton beiden door het hoofd geschoten.

In Europa heeft de spraakmakende tentoonstelling Körperwelten van Von Hagens miljoenen mensen getrokken. De anatoom sneed daarbij publiekelijk in lijken. Om die reden werd de expositie in verscheidene landen verboden.