ARNHEM - PvdA-lijsttrekker Melkert wil per wijk de criminaliteit in kaart brengen. Met de zogeheten misdaadkaart kunnen burgers zien of een buurt gevaarlijk is, en hun bestuurders daarop aanspreken.

De kaart maakt het mogelijk regelmatige plegers van criminaliteit sneller en strenger te straffen.

Dat zei Melkert zaterdag in Arnhem bij de aftrap van de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De misdaadkaart is een onderdeel van een plan dat Melkert zaterdag lanceerde voor de veiligheid. De PvdA-lijsttrekker vindt het onacceptabel dat in 2000 een harde kern van bijna 10.000 notoire criminelen verantwoordelijk was voor bijna de helft van de misdrijven. De komende vier jaar moeten er 6000 agenten extra bij komen, vindt Melkert.

Ook moeten de veelplegers strenger en sneller worden gestraft. De PvdA-voorman wil dat veelplegers telkens als zij worden veroordeeld, eenderde meer straf krijgen dan de vorige keer.

Gepasseerd station

Taakstraffen zijn een gepasseerd station voor deze groep. De misdaadkaart is een van de middelen waarmee Melkert de criminaliteit wil signaleren. "We moeten weten waar het gebeurt, waar de plekken zijn waar het mis gaat of mis dreigt te gaan, waar de berovingen toenemen, en vervolgens maatregelen nemen voordat het echt helemaal de spuigaten uitloopt. Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter."

De kaarten moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Politie, justitie en het stadsbestuur moeten regelmatig verantwoording afleggen over de misdaadkaarten, aldus de PvdA-lijsttrekker.