ROME - Een Italiaanse plastisch chirurg, Angelo Villa, heeft zaterdag bevestigd dat hij de wallen onder de ogen van premier Berlusconi heeft verwijderd. Hij vertelde aan de krant La Repubblica dat hij de operatie - die een uur duurde - heeft uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

”Het gezicht van een politicus is een waardevol bezit en als iemand besluit een operatie te laten uitvoeren die belangrijk is voor zijn imago, moet hij de beste persoon uitkiezen om dat te laten doen. Ik ben een van de beste”, aldus Villa, die bevriend is met Berlusconi's dochter Marina. Hij zei trots te zijn op het resultaat.

Of dat terecht is, weten nog maar weinigen, want de premier is sinds 23 december niet meer in het openbaar gezien. Vrijdag en ook zaterdag speculeerden de Italiaanse media daar uitgebreid over. Het verhaal over de facelift was vrijdag al uitgelekt, maar de woordvoerder van de premier wilde het niet bevestigen.

”Het grote geheim blijft”, schreef de Corriere della Sera zaterdag. “Hij heeft zichzelf alleen nog maar aan zijn bondgenoten en zijn ministers vertoond.” Op vrijdag zat Berlusconi een kabinetsvergadering voor, maar bleef onzichtbaar voor fotografen.

Volgens La Repubblica had hij aan de ministers verteld dat hij uitgehongerd was nadat hij via een dieet tien kilo was kwijtgeraakt. Tegen een van hen zou hij hebben gezegd: “Kom niet te dichtbij, anders bijt ik je misschien.” Volgens de krant heeft Berlusconi niet alleen een dieet gevolgd om wat overgewicht kwijt te raken, maar heeft hij ook een liposuctie ondergaan.

Al die moeite heeft de premier gedaan om in vorm te zijn voor de Europese verkiezingen in juni.