AMSTERDAM - Onbekenden hebben de Amsterdamse wethouder R. Oudkerk in maart 2000 gedreigd dat zij beeld- en fotomateriaal openbaar zouden maken waarop hij te zien is tijdens een bezoek aan een prostituee. De politie onderzocht de zaak, maar kon de afzenders van de anonieme brief en de opnamen niet achterhalen.

Dat blijkt zaterdag uit een column van Heleen van Royen in Het Parool. In een interview met de krant bevestigt Oudkerk de bedreigingen, die ook telefonisch zijn gedaan. Ze waren volgens hem heftiger dan Van Royen beschrijft. Ook beweert hij dat hij nooit heeft gehoord wat hij zou moeten doen om onder de bedreigingen uit te komen. “Ik laat me niet chanteren en ik ben niet chantabel geweest. Nooit”, zegt Oudkerk.

Column

Van Royen schreef vorige week in haar column dat de wethouder haar had verteld dat hij geregeld op internet pornosites bekijkt, prostituees bezoekt en eens per jaar cocaïne snuift. Dat laatste is ’pertinent onwaar’, aldus Oudkerk in het interview. Hij erkent wel dat burgemeester Cohen van Amsterdam hem op de vingers heeft getikt, omdat hij op een computer van de gemeente sekssites bezocht.

Oudkerk zegt het Van Royen niet kwalijk te nemen dat zij zijn ontboezemingen in de column beschreef. “Het was mijn schuld, niet van degene die het heeft opgeschreven. Ik ben natuurlijk een ontzettende stomkop geweest, een naïeveling. Mensen, veel mensen, zeggen al heel lang dat ik te openhartig ben”, zegt de wethouder.

Pivé-leven

Hij stelt dat hij het er moeilijk mee heeft dat zijn privé-leven nu kennelijk van iedereen is. Ook is hij verbijsterd dat vertrouwelijke dossiers en privacygevoelige informatie op straat liggen.

Oudkerk twijfelt er niet over om op te stappen als wethouder. Hij zou dat wel doen als hij zijn vrouw daarmee zou kunnen helpen. ”De columns waren voor haar geen nieuws. Ze voelt de publicatie wel als een publieke vernedering”, zegt Oudkerk. Ook wijst hij erop dat 50.000 Amsterdammers hem hebben gekozen “en die verwachten iets van mij”.

Beschadigd

De wethouder kan zich wel voorstellen dat mensen het laakbaar vinden wat hij heeft gedaan. “Wat ik deed, heeft naar mijn opvatting geen invloed op mijn politieke geschiktheid. Wel op mijn politieke functioneren. Ik ben beschadigd, dat lijkt me duidelijk”, zegt hij.

‘Aantijgingen angstaanjagend'

De Amsterdamse gemeenteraadsfractie van de PvdA vindt de golf aantijgingen aan het adres van partijgenoot en wethouder Oudkerk ‘angstaanjagend’.

”Dit soort praktijken hadden we tot nu toe niet in Nederland”, zegt fractievoorzitter Tj. Halbertsma. “Het is en blijft een privé-kwestie. En hier wordt de privacy van een persoon keer op keer geschonden.” Volgens Halbertsma zal zijn partij de hoog oplopende kwestie maandag met Oudkerk bespreken.

‘Persoonlijk ernstig beschadigd’

De fractievoorzitter meent dat Oudkerk persoonlijk “ernstig beschadigd” is, niet politiek. “Rob moet gewoon weer aan het werk. Zodra een kwestie als deze het publieke domein raakt, staan we op scherp. Dit soort publiciteit is verschrikkelijk voor de PvdA, maar nog verschrikkelijker voor zijn vrouw en kinderen.”

Het verhaal dat Oudkerk bedreigd en mogelijk gechanteerd zou zijn naar aanleiding van prostitueebezoek, raakt volgens Halbertsma niet aan het publieke domein. “Hij is niet gechanteerd geweest, want hij is onmiddellijk naar de politie gestapt.”

AIVD-dossier

Halbertsma is zeer ontstemd over het artikel in De Volkskrant van zaterdag, waarin staat dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een dossier heeft aangelegd over “de als riskant bestempelde bezoeken” van Oudkerk aan prostituees. “Het gaat hier om schending van het ambtsgeheim”, aldus Halbertsma. ”We gaan daar werk van maken.”

De AIVD weigert ieder commentaar. Ook een woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Cohen laat weten vooralsnog niet op de kwestie te willen reageren.