MADRID - Het Spaanse Constitutioneel Hof heeft vrijdag besloten dat de Baskische partij Batasuna illegaal is. De hoogste gerechtelijke instantie van Spanje heeft daarmee een uitspraak van het hooggerechtshof bevestigd. Volgens het Constitutioneel Hof is Batasuna een "wezenlijk onderdeel" van de terreurbeweging ETA.

De Spaanse onderzoeksrechter Garzon besloot in 2002 de partij voor drie jaar te verbieden. Hij basseerde zijn besluit op een omstreden wet tegen terroristische netwerken. De beslissing van het hooggerechthof betekende een definitief verbod. Het beroep van Batasuna daartegen is door de hoogste rechters van het Constitutioneel Hof unaniem verworpen.

Mensenrechten

De advocaat die Batasuna vertegenwoordigt, noemde de uitspraak in strijd met de Spaanse grondwet en een schending van de mensenrechten. De advocaat heeft laten weten dat hij het vonnis gaat aanvechten bij het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

Batasuna is de eerste politieke partij die verboden wordt sinds het land terugkeerde naar democratie, na de dood van dictator Francisco Franco in 1975. De partij heeft altijd geweigerd het geweld van de ETA expliciet te veroordelen. Sinds 1968 kwamen bij aanslagen van de terreurgroep bijna 850 mensen om het leven.