DEN HAAG - Murat D. heeft vrijdag bekend dat hij het conrector H. van Wieren van het Haagse Terra College heeft neergeschoten. Hij deed dat tegenover de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag, zo heeft het Openbaar Ministerie meegedeeld.

Tot aan de voorgeleiding aan de rechter-commissaris had de -jarige scholier zich beroepen op zijn zwijgrecht. In zijn verklaring zei de jongen dat hij dinsdag een korte discussie had met de conrector. Hij zou aan het eind daarvan in een opwelling hebben geschoten, aldus het OM. Volgens justitie zei de jongen verder nog dat hij het wapen in zijn bezit had en vaker meenam omdat hij zich dan veiliger voelde.

Minderjarig

De voorgeleiding duurde alles bij elkaar zeven uur. De procedure, zo deelde het OM nog mee, zal volgens het minderjarig recht plaatshebben, hetgeen betekent dat de zitting in beginsel besloten is. De rechtbank kan een straf volgens het minderjarig of meerderjarig recht opleggen. Dat is ondermeer afhankelijk van de persoonlijkheid van de jongen.

De bekentenis van de scholier kwam aan het slot van een dag die was begonnen met een herdenking op het Terra College. Daaraan namen tussen de achthonderd en duizend leerlingen, ouders en docenten deel.