SANTA MARIA/AMSTERDAM - De rechtszaak tegen van seksueel misbruik verdachte popster Michael Jackson is vrijdag begonnen in het Amerikaanse Santa Maria (Californië). De 'King of Pop' zei tegen de rechter onschuldig te zijn. De opening van de rechtszaak werd bijgewoond door familieleden als Jermaine en Janet Jackson. De zaak gaat op 13 februari verder.

Beelden van de enigszins chaotische aankomst van de 45-jarige 'King of Pop' werden rechtstreeks uitgezonden door talrijke Amerikaanse en buitenlandse televisiestations, die zich massaal voor het gerechtsgebouw hadden verzameld.

Fans

De rechtszaak was ook voor honderden fans reden naar 82.000 zielende tellende Santa Maria te gaan. Volgens de nieuwszender CNN was deze opkomst niet echt spontaan, omdat Jackson persoonlijk het busvervoer van zijn fans regelde en betaalde. Na afloop van de zitting klom Jackson op het dak zijn auto om onder meer enkele danspasjes uit te voeren.

Op de Dam in Amsterdam kwamen vrijdagmiddag enkele tientallen Michael-fans bijeen om de zanger steun te betuigen. Ook in Santa Maria waren Nederlandse fans aanwezig, temidden van collega's uit onder meer Groot-Brittannië, Japan, Frankrijk, Polen, Hongarije, Spanje, Mexico en de VS.

'Geen goed begin

Michael Jackson arriveerde overigens 20 minuten te laat in het gerechtsgebouw voor een eerste, korte voorgeleiding. Rechter Rodney Melville tikte de artiest daarvoor op de vingers en hij droeg de multimiljonair op de volgende keer op tijd te zijn. "Mijnheer Jackson, dit is geen goed begin", zei de rechter bestraffend.

Jackson heeft kort voor zijn proces een tweede advocaat in de armen genomen. Het gaat om de topjurist Benjamin Brafman, die eerder met succes de rapper Sean 'P. Diddy' Combs (voorheen Puff Daddy) tegen de aanklacht van verboden wapenbezit verdedigde.

'Obsceen seksueel gedrag'

Tegen Jackson lopen negen aanklachten, waarvan zeven direct met "obsceen seksueel gedrag" met een minderjarige te maken hebben, verklaarde Jacksons eerste advocaat Mark Geragos vrijdag. Hij verdedigde eerder Winona Ryder en Robert Downey jr.

In november werd 'Wacko Jacko' gearresteerd na aantijgingen dat hij een destijds 12-jarige jongen op zijn landgoed Neverland meerdere keren zou hebben misbruikt. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan riskeert de zanger een gevangenisstraf van maximaal jaar.

Seksuele handelingen

Kort voor het begin van het proces kwamen nieuwe bijzonderheden naar buiten over Jacksons vermeende seksuele handelingen. CNN meldde dat in de aanklacht staat dat Jackson masturbeerde in aanwezigheid van de nu 14-jarige jongen.

Voor een parkeerplaats bij de rechtbank, die normaal gratis is, moeten automobilisten tijdens het proces 250 dollar per dag (bijna euro) neertellen.