JERUZALEM/GAZA - Palestijnen hebben zaterdagochtend de joodse nederzetting Kfar Aza ten noorden van Gaza beschoten met een Qassam-2-raket. De raket richtte materiële schade aan, maar niemand raakte gewond.

Het is de tweede keer sinds zondag dat Palestijnen een dergelijke raket hebben gebruikt tegen een Israëlisch doel. De gewapende tak van de radicale Palestijnse Hamasbeweging heeft de aanval opgeëist.

Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten heeft bevestigd dat het om een Qassam-2 gaat, gezien de reikwijdte van de raket en de waarnemingen van de strijdkrachten in het gebied.

De Qassam-2 heeft een grotere reikwijdte - zo'n acht kilometer - dan mortiergranaten en de tot afgelopen zondag gebruikte raketten.

Israël heeft laten weten dat het de lancering van dergelijke raketten zal beschouwen als een ernstige escalatie in het al zestien maanden durende conflict, dat meer dan duizend mensen het leven heeft gekost.

Autobom

Een lid van de radicale Palestijnse Hamasbeweging is zaterdag in de autonome Palestijnse stad Jenin omgekomen toen een auto waar hij langs liep ontplofte. Drie kinderen raakten door de explosie gewond, deelden ziekenhuisfunctionarissen mee.

De explosie is volgens Hamas het werk van Israël. Vlak voor de explosie circelde er een Israëlische helikopter boven de stad. De bom zou vanuit de heli op afstand tot ontploffing zijn gebracht. De beweging kondigde wraakacties aan.

/DOSSIERMidden-Oosten