KAAPSTAD - Het levenloze lichaam van de 24-jarige vermiste studente Marleen Konings is vrijdagmiddag gevonden door de Zuid-Afrikaanse politie. Dat is vrijdag bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Marleen Konings werd sinds eind december vermist.

Het lichaam van Marleen Konings lag in een kloof genaamd Barrydale, op 43 kilometer afstand van de plaats Zwellendam, niet ver van Kaapstad.

De politie hield in het gebied een grote zoekactie met tientallen politiemensen. De kloof werd volgens de zegsvrouw van het ministerie uitgekamd op aanwijzingen van een verdachte die eerder deze week is aangehouden.

Lift

Volgens de Zuid-Afrikaanse media zou die man woensdag in verband met de verdwijning van Marleen Konings zijn aangehouden, in een plaats in Upington. Vermoedelijk gaat het om Rob Cowley met wie Konings eind december is gezien. De studente had de man een lift gegeven. De politie verspreidde zondag in heel Zuid-Afrika een compositietekening van hem.

De politie omschreef Rob Cowley als een 44-jarige blanke man die Afrikaans spreekt, aldus de Zuid-Afrikaanse media. Volgens het signalement is hij 1,90 lang, slank gebouwd en heeft hij twee gouden tanden.

Assistentie

De Zuid-Afrikaanse politie heeft de afgelopen weken met man en macht naar de vermiste studente gezocht. Twee rechercheurs van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) arriveerden woensdag in Zuid-Afrika om assistentie te verlenen bij de zoektocht. Ook haar ouders, zus en studiegenoten hielpen mee.

Voorbijgangers vonden zondag in de buurt van de plaats Uniondale bagage van Marleen Konings, met daarin documenten en persoonlijke artikelen. In een naburig ravijn vond de politie een handdoek en een broek van haar.

Auto

Dinsdag ontdekte ze al de Toyota die de studente had gehuurd. Het voertuig stond verlaten in de buurt van de plaats Colesberg, tussen Kaapstad en Bloemfontein. De auto stond op meer dan 200 kilometer afstand van de plaats waar de Nederlandse studente voor het laatst was gezien.

Op de Saxion Hogeschool in Enschede is vrijdag met afschuw en vol ongeloof gereageerd op de dood van Marleen Konings. De uit Winterswijk afkomstige Konings volgde aan de hogeschool een multimediastudie en verbleef voor een stage in Zuid-Afrika. "We leefden tussen hoop en vrees. Het is verschrikkelijk dat onze leerling om het leven is gebracht", zei een woordvoerder.