KABUL - In verband met de moord op de Afghaanse minister van Toerisme en Luchtvaart zijn zaterdag opnieuw arrestaties verricht. Onder de arrestanten bevinden zich volgens een woordvoerder van de regering ook regeringsfunctionarissen. Hoeveel personen er zijn opgepakt wilde de woordvoerder niet zeggen.

Een aantal arrestanten is na verhoor heengezonden, maar de anderen blijven vast zitten. Meer arrestaties worden verwacht, zei de zegsman van de regering van interimpremier Karzai.

Vrijdag waren al vier personen aangehouden in verband met de aanslag, onder wie onder wie twee generaals van het leger. Drie anderen vluchtten naar Saudi-Arabië.

Premier Karzai zei vrijdag dat de moord op minister Abdul Rahman om "persoonlijke reden" is gepleegd. Hij baseerde zich daarbij op getuigenverklaringen.

De moord is niet gepleegd door woedende bedevaartgangers, zoals aanvankelijk werd gedacht. De moordenaars bevonden zich kennelijk wel in een grote menigte pelgrims die naar de heilige stad Mekka wilden, maar die lang moesten wachten op het vertrek van hun vliegtuig.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie zei vrijdag dat de regering vermoedt dat het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden achter de aanslag zat. "Het was een poging van al-Qaeda om het vredesproces en het werk van de regering te saboteren", aldus de woordvoerder. Rahman is zaterdag in Kabul begraven. De uitvaart werd zwaar bewaakt, onder meer met behulp van boven de stad vliegende helikopters.