DEN HAAG - Minister Netelenbos (Verkeer) voelt er wel voor om fietsen in de toekomst uit te rusten met een zogeheten anti-diefstalchip. Eerst moet er echter een landelijk fietsregistratiesysteem komen, waarin onder meer framenummer, merk, type en kleur van gestolen fietsen komen te staan. Tweewielers voorzien van elektronische identificatie is dan vervolgens 'een goede optie'.

Met speciale detectieapparatuur kan de chipcode dan worden gekoppeld aan de rechtmatige eigenaar. Zo komt vast te staan of een fiets is ontvreemd, zo heeft Netelenbos in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De PvdA-bewindsvrouwe komt daarmee tegemoet aan een wens van de Kamer. Maar, zo waarschuwt zij, de fietschip is 'geen wondermiddel dat op korte termijn een einde maakt aan fietsdiestal'.

Fietseigenaren moeten er allereerst zelf voor zorgen dat hun fiets niet wordt gestolen. Dat betekent dat zij hun fiets veilig moeten stallen, er een goed slot voor moeten kopen en vooral zelf geen gestolen fietsen moeten aanschaffen. Netelenbos wil er op haar beurt dan voor zorgen dat er betere parkeervoorzieningen voor fietsen komen.

Vorig jaar werd al bekend dat Nederlandse fietsfabrikanten hun rijwielen willen gaan voorzien van zo'n anti-diefstalchip.

/LINKFietstags nog geen garantie tegen diefstal