MANILA - Een bomaanslag op het Zuid-Filipijnse eiland Jolo heeft zaterdag aan zeker vijf mensen het leven gekost. Ten minste 42 mensen zijn gewondgeraakt. Dat hebben de autoriteiten en het leger volgens het Japanse persbureau Kyodo bekendgemaakt.

De bom ontplofte op een fruitmarkt. Zaterdag begonnen op het naburige eiland Basilan gezamenlijke oefeningen van het Amerikaanse en het Filipijnse leger. Volgens een kolonel van het Filipijnse leger is de aanslag waarschijnlijk het werk van de radicale islamitische beweging Abu Sayyaf, die banden heeft met het terroristennetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden.

Abu Sayyaf heeft in het zuiden van de Filipijnen verscheidene mensen ontvoerd. De beweging houdt nog een Amerikaans zendelingenechtpaar en een Filipijnse verpleegster vast. Volgens commandant Romeo Tolentino van het leger op Jolo hebben leden van Abu Sayyaf een school op het eiland geschreven dat leraren en leerlingen ontvoerd zullen worden als de strijdkrachten hun acties tegen de groep niet staken.

President Gloria Macapagal Arroyo zei voor de televisie dat in Manila de leider en tien andere leden van een groep radicale moslims zijn aangehouden die diverse ontvoeringen op hun naam zouden hebben. De groep zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van de Italiaanse priester Guiseppe Pierantoni in oktober.