PARIJS - Frankrijk denkt na over een mogelijke rol bij het verbeteren van de veiligheidssituatie in Irak, maar overweegt pas manschappen te sturen als de macht volledig aan het Iraakse volk is overgedragen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, vrijdag gezegd.

Volgens de bewindsman treft Frankrijk al wel voorbereidingen, onder meer voor het opzetten van een school voor politieagenten of het trainen van de politie. "We zullen zien wat de Iraakse autoriteiten ons op het gebied van veiligheid zullen vragen", aldus De Villepin. Hij zei dat het Franse standpunt duidelijk wordt, zodra de Amerikanen de soevereiniteit hebben overgedragen. Dat proces moet 30 juni zijn afgerond.

Frankrijk was een fel tegenstander van de door de Amerikanen geleide oorlog tegen Irak. Het land weigerde deel te nemen aan de invasie die vorig jaar april tot de val van Saddam Hussein leidde. Sindsdien worden vrijwel dagelijks aanvallen uitgevoerd op Amerikaanse militairen en Irakezen die samenwerken met de tijdelijke bezettingsmacht.