RIJSWIJK - Op scholen in heel Nederland is het om 11 uur een minuut lang stil geweest ter nagedachtenis van de doodgeschoten onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College.

Scholen gaven massaal gehoor aan de oproep van een groot aantal onderwijsorganisaties om de docent op deze wijze te herdenken. Docenten zeggen betrokken te zijn bij de dood van hun collega Van Wieren. Veel scholen hebben vrijdagmorgen in de lessen stilgestaan bij de schietpartij in Den Haag of hebben dat eerder deze week al gedaan.

Solidariteit

Sommige scholen stonden niet precies om 11 uur stil bij de dood van Van Wieren omdat het dan pauze was of omdat leerlingen van lokaal moesten wisselen. Zo neemt het Stedelijk Lyceum in Roermond om 12 uur een minuut stilte in acht. De rector van de school gaat twee solidariteitsverklaringen van alle medewerkers, leraren en scholieren persoonlijk bij het Terra College afgeven.

Basisscholen

Alleen sommige basisscholen vonden hun leerlingen te jong om de dood van Van Wieren te herdenken, zoals de openbare basisschool Hagen in Doetinchem. "Onze leerlingen zijn nog erg jong. We zijn bang dat het te veel impact krijgt. In de hogere klassen wordt er wel over gepraat, maar de allerkleinsten beseffen nauwelijks wat er is gebeurd", zei een woordvoerder. Er was weinig animo om maandag de school een dag te sluiten. Scholen vonden te actie te ver gaan en ook praktisch niet haalbaar.

Afwijzing

Het Willem de Zwijger College in Papendrecht wees de actie af. "Dit gaat over veiligheid en onzekerheid", aldus rector J. van der Linden. "Je moet nu juist mensen bij elkaar brengen." De Haarlemse schooldirecteuren die daartoe opriepen, hebben de actie inmiddels afgeblazen.

Scholier

Op het Theresialyceum voor havo en vwo in Tilburg kwam de gewelddadige dood van Van Wieren nog harder aan dan op andere scholen. Oud-scholier Bart Raaijmakers werd vorig jaar bij een straatroof doodgestoken. "Het zit ons dus nog dichter op de huid dan bij andere scholen", zegt directielid F. Plevoets.

Ook het ministerie van Onderwijs in Den Haag gaf gehoor aan de oproep. Alle aanwezige ambtenaren, enkele honderden, verzamelden zich om 11 uur in de hal om gezamenlijk een minuut stil te zijn.