RIJSWIJK - Directeur R. Bontrop van het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk heeft vrijdagavond ontstemd gereageerd op de aantijgingen die twee voormalige werknemers van zijn bedrijf eerder op de avond in de actualiteitenrubriek NOVA uitten.

P. van Eerd, tot 1996 dierenarts in het centrum, zei dat in het primatencentrum "een cultuur heerst van: we moeten veel geld binnenhalen". Het welzijn van de 1500 apen, vooral rhesusapen, en honderd chimpansees, zou door deze cultuur ernstig in het gedrang raken.

Het BPRC is sinds de tweede helft van de jaren negentig de opvolger van het vroegere TNO Primatencentrum. De ex-medewerkers, de dierenarts en het voormalige hoofd van de operatiekamer, stellen dat de apen tijdens onderzoeken worden overbelast.

Fabel

Bontrop noemt de aantijgingen "een fabel waarmee men iedere keer weer komt". "Sinds mijn aantreden in 1998 hebben we er keihard aan gewerkt om de omstandigheden voor de apen te verbeteren. Deze beschuldigingen komen hard aan, ook bij het personeel. We behandelen de dieren op een respectvolle manier. De proeven die we willen doen, worden voorgelegd aan een team van externe deskundigen. We houden ons ook aan alle regels en wetten op het terrein van dierproeven."

De directeur stelt dat enkele gruwelijke voorvallen die de twee ex-werknemers in de uitzending van NOVA beschrijven, in het verre verleden mogelijk zijn gebeurd, maar dat daarvan de afgelopen jaren geen sprake is geweest. "Als een werknemer dergelijke dingen nu zou doen, krijgt hij direct ontslag.", zegt Bontrop.

Harder verzet

Het BPRC geldt al lange tijd als een omstreden bedrijf. Dierenrechtenactivisten demonstreren wekelijks voor de poort van het complex in Rijswijk. De laatste maanden is het verzet harder geworden. Zo werden Bontrop en een reeks werknemers van het BPRC slachtoffer van vandalisme en bedreigingen, waarschijnlijk gepleegd door dierenrechtenactivisten.

Bontrop zei in het verleden al vaker dat hij liever zag dat de activiteiten van zijn bedrijf niet nodig zouden zijn. "Helaas zijn dierproeven voor sommige wetenschappelijke onderzoeken nog altijd onontkoombaar." Minister Hermans (Wetenschappen) denkt er kennelijk hetzelfde over. De minister draagt 6,8 miljoen euro bij aan de renovatie van het complex, waarmee dit jaar wordt begonnen.

/NIEUWSMinister: proeven op chimpansees moeten stoppen