CANBERRA - Ondanks felle kritiek uit de regio, houdt Australië vast aan het plan om deel te nemen aan het Amerikaanse defensieproject met raketten. De Australische premier Howard benadrukte vrijdag dat het absoluut nodig is om na te gaan welke mogelijkheden er zijn om het land tegen een raketaanval te beschermen.

Het getuigt van gezond verstand om aan het raketschild mee te doen, aldus de regeringsleider na overleg met de hoogste Amerikaanse militair, generaal Richard Myers. Howard sprak de kritiek tegen dat Australische deelname tot een wapenwedloop in de regio kan leiden.

De premier uitte de hoop binnenkort het verdrag over het zogeheten Son of Star Wars-project te kunnen ondertekenen. De regering in Canberra overweegt nieuwe torpedojagers met antiballistische raketten en Orion-vliegtuigen met kruisraketten bij te dragen, meldde de Australische krant The Sydney Morning Herald.

Australië wordt als mogelijk doelwit van terroristische aanvallen genoemd, omdat Canberra als trouw bondgenoot van Washington geldt. Het raketschild moet ook 'schurkenstaten' als Noord-Korea ontmoedigen raketten te ontwikkelen.