DAMASCUS - De volksopstand in Syrië heeft zondag wederom tientallen mensen het leven gekost. Ordetroepen en demonstranten raakten in het gehele land slaags met elkaar. Zeker 17 en mogelijk 24 mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Volgens de staatspropaganda kwam een legerbus in een hinderlaag bij de centraal gelegen stad Mhardeh. Het voertuig werd beschoten, waardoor zes officieren en drie burgers om het leven kwamen.

Zeker 17 mensen raakten gewond. Na een klopjacht schoten de militairen drie ''gewapende terroristen'' dood, aldus staatspersbureau SANA.

In de nabijgelegen plaats Karnaz zouden ordetroepen zeker vier mensen hebben doodgeschoten. Karnaz en Mhardeh liggen in de provincie Hama, een brandhaard van de protesten tegen dictator Bashar al-Assad.

Idlib

Ook in de aangrenzende provincie Idlib greep het bewind hard in. Volgens meldingen van activisten zijn zondag minstens acht mensen omgekomen.

Onder de doden is volgens nieuwszender al-Jazeera een militair die weigerde te schieten op betogers. In de stad Homs en een voorstad van de hoofdstad Damascus zouden eveneens doden zijn gevallen.

Op vrijdag en zaterdag waren ongeveer dertig mensen omgekomen bij protesten tegen Assad.

Het hoofd van de Arabische Liga, de landenbond waarvan Syrië lid is, wil komende week een bezoek brengen aan Syrië. ''Ik zal de Arabische zorgen uiten en ik zal luisteren'', verklaarde secretaris-generaal Nabil al-Arabi.

De Arabische landen hadden Syrië vorige week onder meer opgeroepen een einde te maken aan het geweld tegen de demonstranten. De Arabische verklaringen waren volgens Syrië echter ''onaanvaardbaar en bevooroordeeld''.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten