DEN HAAG - Als er deze week verkiezingen zouden zijn geweest, had de huidige coalitie van PvdA, VVD en D66 een nipte Kamermeerderheid van 76 zetels behaald. Pim Fortuyn zou met zijn lijst vier zetels in de wacht hebben gesleept, Leefbaar Nederland zestien.

Dit blijkt uit de politieke barometer die het Bureau Interview/NSS deze week heeft gehouden in opdracht van het televisieprogramma NOVA.

Breuk

Het bureau houdt een slag om de arm als het gaat om de score van Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn. De ontwikkelingen rondom de nieuwe partij en de breuk met haar lijsttrekker volgden elkaar deze week zo snel op, dat Interview de nieuwe posities nog niet helemaal kan inschatten.

Duidelijk is dat Fortuyn potentie heeft, en dat Leefbaar Nederland zonder hem weliswaar terrein verliest, maar nog steeds een belangrijke nieuwkomer is. Volgens de nieuwste barometer zou nu een coalitie mogelijk zijn van PvdA, CDA en GroenLinks (78 zetels) of één van PvdA, CDA en VVD, goed voor 96 zetels.

Verlies PvdA

De PvdA verliest volgens de laatste stand weliswaar fors ten opzichte van de verkiezingen van 1998 (45 zetels) maar staat al weken stabiel op 39 zetels. De VVD weet deze week weer de plaats in te nemen van tweede partij.

De liberalen verliezen fors ten opzichte van de laatste verkiezingen (negen zetels), maar winnen een zetel ten opzichte van vorige week. Het CDA scoorde bij de peilingen van vorige week hetzelfde als bij de laatste verkiezingen van 1998, namelijk 29 zetels. Deze week moeten de christen-democraten weer een zetel prijsgeven en komen ze op 28 zetels. D66 profiteert misschien van de publiciteit rondom het congres van vorige week en boekt twee zetels winst ten opzichte van vorige week. Bij de laatste verkiezigen stonden ze nog op veertien zetels.

De barometer is gebaseerd op een representatieve telefonische peiling onder ongeveer 1200 stemgerechtigden. Ze zijn op verschillende dagen in de week ondervraagd.